KEES DE KORT | IKONEN Christelijke feestdagen in beeld

Expositie loopt van 09-04-2019 tot 26-10-2019

In de tentoonstelling brengen traditionele en de hedendaagse ikonen van Kees de Kort, enkele belangrijke verhalen uit het Christendom tot leven. Door de beide vormen naast elkaar te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

Het werk van de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend - en geliefd - bij een groot publiek. Generaties kinderen groeien sinds eind jaren zestig  op met door hem geïllustreerde Bijbels.

In zijn heldere, kleurrijke verbeelding van de Bijbelse verhalen is ruime aandacht voor de menselijke emotie. De kracht en eenvoud van de illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal.

Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd. Kees de Kort kon zijn eigen vorm en werkwijze vaststellen en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’.

Coproductie met

Mede mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling is van 17 november 2019 tot 19 juni 2020 in het Bijbels Museum te bewonderen. Daarna is zij te zien in het Stadhuismuseum Zierikzee van 16 december 2020 tot 30 mei 2021.