Corpus Dei

Expositie loopt van 09-11-2021 tot 30-04-2022

De mens, schepping van God, geschapen naar het beeld van God. Het goddelijke weerschijnt in het menselijke en goddelijke schoonheid weerspiegelt in menselijke schoonheid.

Geïnspireerd door ideeën van filosofen en kunstenaars als Michelangelo en Pico della Mirandola uit de Renaissance heeft Sabrina van den Heuvel de serie Corpus Dei, het goddelijk lichaam, gecreëerd. Een reeks spannende en uitdagende composities, die haar gevoel voor drama combineert met een tijdloze esthetiek en met personages die je echt in je ziel weten te raken.

Het goddelijke lichaam is ook te zien op ikonen van Christus. Al vanaf het vroege Christendom waren er theologische discussies over de twee naturen van Christus, als God en als mens. Deze twee naturen zijn zichtbaar op de ikonen in deze expositie, waarbij soms het menselijke van Christus wordt benadrukt en soms het goddelijke. Er zijn niet alleen ikonen uit de collectie van het Ikonenmuseum te zien, maar een aantal zeer bijzondere objecten uit het Ikonenmuseum Recklinghausen en het Catharijneconvent. In deze tentoonstelling wordt de bezoeker uitgedaagd om te reflecteren over de manieren waarop het lichaam wordt weergegeven. Is er een link tussen de ikonen en de foto's, of misschien juist niet?