1.148

Julitta en Kirik met vita

Regio: Rusland
Periode:  19e eeuw
Afmeting: 22.50 x 27.00 cm

Beschrijving

Centraal zijn de martelaren Julitta en Kirik (in het westen als Cyriacus bekend) frontaal en ten voeten uit afgebeeld. In de achtergrond is een viertal taferelen uit het leven van de beide heiligen afgebeeld.

De welgestelde weduwe Julitta en haar driejarige zoontje Kirik leefden in de stad Iconium in Klein-Azië. Om aan de christenvervolging van Diocletianus (284-305) te ontsnappen, lieten zij alle bezittingen achter en ontvluchtten zij de stad. Na enige omzwervingen werden zij in Tarsus gearresteerd en voor de vorst Alexander gebracht. Toen Julitta stokslagen moest ondergaan omdat zijn moeder niet op de avances van de heidense keizer wenste in te gaan begon Kirik zich te verzetten. Vorst Alexander nam hem op schoot om hem in bedwang te houden, maar het jongetje bleef roepen dat hij net als zijn moeder christen was en bij haar wilde zijn. Zelfs het uitsnijden van zijn tong kon het jongetje niet tot zwijgen brengen. Alexander onstak hierop in toorn en duwde de jongen zo hard van de trap waarop de troon stond, dat Kirik met zijn hoofd op de grond sloeg en stierf. Toen Julitta hierop God dankte dat haar zoon als martelaar gestorven was, liet Alexander haar martelen en onthoofden. De relieken van Julitta en Kirik werden ten tijde van keizer Constantijn de Grote ontdekt.

Julitta en Kirik zijn beschermheiligen van het gezin en de genezing van zieke kinderen. Hun feest wordt op 15 juli gevierd.