1.050

Geboorte van de Moeder Gods

Regio: Rusland
Periode:  Laat 16e eeuw
Afmeting: 29.00 x 34.00 cm

Beschrijving

Fijngeschilderde ikoon met prominente architectuur die de gebeurtenissen rond de geboorte van de Moeder Gods uitbeeldt. Links en rechts boven zijn de annunciaties door de engel aan Joachim en Anna voorgesteld. Joachim had zich na een lang kinderloos huwelijk teruggetrokken in de woestijn, maar werd door de engel Gods na een verblijf van 40 dagen weer naar huis gestuurd. Anna bleef thuis en kreeg ook de engel op bezoek, die haar beval haar mooiste kleren aan te trekken en Joachim bij de stadspoort van Jeruzalem op te wachten.

Midden boven is de ontmoeting van Joachim en Anna voor de Gouden Poort van Jeruzalem voorgesteld. Links rust Anna negen maanden later op haar kraambed, terwijl linksonder de Moeder Gods voor het eerst wordt gewassen. Dienstmeisjes voorzien Anna van eten en drinken. Rechts zitten Joachim en Anna naast elkaar, met hun kind op Anna’s schoot. De wijze waarop het perspectief van de gebouwen is gemanipuleerd doet haast “Escheriaans” aan. De optische illusie die hierdoor is ontstaan is echter geen doel op zich. De architectuur brengt de verschillende elementen van het verhaal van de Geboorte van de Moeder Gods met elkaar in verband en plaatst het geheel in een “perspectiefloze” en dus oneindige, eeuwige context.

De randheiligen zijn links keizer Constantijn en de monnik en kloosterstichter Sergius van Radonjež en rechts de artsheilige Panteleimon als soldaat en Tichon.