Onze collectie

Publicaties in boeken

‘WINTERHEILIGEN, heiligen en feesten van oktober t/m februari’. Begeleidend boek bij de gelijknamige tentoonstelling. Deze gebonden uitgave is in het Ikonenmuseum uitverkocht (ISBN 978 90435 17577)

‘Hemelse Helpers, Engelen op ikonen’ is de titel van het boek dat in november 2008 verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling. (ISBN 978 90435 15672)

Bij de tentoonstelling ‘Passie en Opstanding op Ikonen’ verscheen onder dezelfde titel een éénmalige uitgave waarin de tentoongestelde ikonen staan afgebeeld vergezeld van passende bijbelteksten. Het boekje is uitverkocht.

In februari 2007 verscheen ‘In een ander Licht – kijken naar ikonen’, een boekje met meditaties door ds. Jaap Zijlstra. De meditaties worden ‘vergezeld’ van afbeeldingen van ikonen uit het Ikonenmuseum. Het boekje is uitverkocht

Onder de titel ‘Beelden van het Licht’ is eind maart 2006 de catalogus van het Ikonenmuseum verschenen. Hierin zijn 100 ikonen beschreven door drs. Desirée M.D. Krikhaar en drs. Joost Heutink. – Uitverkocht.

Bij de tentoonstelling ‘Gegoten Reisgenoten’ is een boek verschenen met dezelfde titel over Russische metaalikonen uit de collectie Jeckel. De meeste kunstliefhebbers zullen bij ikonen vooral denken aan de talloze beschilderde panelen. De Russische ikonenkunst heeft echter ook een bijzonder rijke traditie van gegoten metalen ikonen. Vanwege hun bescheiden afmetingen en het robuuste materiaal waren deze ikonen uitermate geschikt voor persoonlijke devotie onderweg, op het werk, tijdens veldtochten of ter opluistering van de houten huis ikonen. Het boek is uitgegeven door Kok Kampen (ISBN 978 90 435 0852 0)

In maart 2013 verscheen ‘IKONOSTASE, beeld en geloof’, begeleidend boek bij de expositie ‘Russische Ikonostase’. Dit boek is 2-talig uitgevoerd (Duits en Nederlands). 

Bij de tentoonstelling ‘Moskouse School: Traditie en Heden’ , die in het kader van het Nederland-Ruslandjaar2013 gehouden werd, verscheen eind 2013 onder dezelfde naam een begeleidend boek. In 1991 heeft een Moskouse groep kunstenaars zich toegelegd op het herstel en behoud van het religieuze culturele erfgoed in Rusland. Inmiddels is het groepsatelier uitgegroeid tot een School met verschillende filialen en krijgen zij regelmatig kerkelijke opdrachten.  

Onze laatste publicatie, Et Resurrexit - Passie en opstanding op ikonen, onder redactie van Joost Heutink en Marc Loerke, verscheen in 2016. Dit boek vormde de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling en is nog te verkrijgen. 

Alle beschikbare publicaties zijn zowel in de museumwinkel als in de reguliere boekhandel te koop.