Onze collectie

Onze vaste collectie

De Alexander Stichting beheert een eigen collectie van ruim 2000 ikonen, bestaande uit houten ikonen, bronzen reisikonen en kruisen uit de 10e tot de 20e eeuw. De verzameling bestaat voornamelijk uit Russische ikonen, maar ook ikonen uit Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Ethiopië zijn in de collectie opgenomen. Het museum beschikt ook over een mooie collectie lakdozen met thema's als Russische sprookjes en folklore.

Op de benedenverdieping van ons hoofdgebouw is altijd een deel van onze collectie te zien.  In diverse zalen staan vitrines met bronzen reisikonen.

Dankzij donaties van particulieren en bedrijven blijft de collectie groeien. Recent werd er een pelgrimskaart uit Jeruzalem geschonken en dankzij de vrienden van het museum  eveneens een mooie collectie Roemeense achterglasikonen.

Een deel van deze collectie kunt u online bekijken op deze pagina. Wij zijn bezig met een nieuwe collectiedatabase en de huidige collectie online wordt dan ook niet aangevuld. Zoekt u een specifiek type ikoon dan kunt u ook naar ons mailen en helpen wij u verder.